Geschiedenis van Leiden

Leiden is een gezellige stad die zich bevindt in Zuid-Holland. Een oud Hollandse stad die zich kenmerkt door de vele grachten, monumentale panden en hofjes in het oude gedeelte van de binnenstad. Pronkstukken zijn de oudste universiteit van Nederland met zijn excentrieke Academiegebouw, de Stadsgehoorzaal, het Stadhuis en nog meer gebouwen die zeker een toelichting waard zijn.
Leiden is een stad die zeker door elke Nederlander minimaal een keer bezocht moet worden. De stad vertelt veel over onze geschiedenis, cultuur en de ontwikkeling van Leiden en Nederland. Naast bezienswaardigheden en cultuur kun je in Leiden leuk winkelen, terrasjes pakken en recreëren in mooi natuur. Verder worden speciale tripjes, rondvaarten en uitjes georganiseerd voor liefhebbers. Kortom een uitje naar de stad Leiden is zeer waardevol.

Over Leiden kan niet geschreven worden zonder eerst beknopt een stuk geschiedenis te benoemen. Een rijke geschiedenis die een belangrijke rol heeft gespeeld in het Leiden van nu en de ontwikkeling van de stad.
Leiden raakte vanaf 1266 in bloei na het verkrijgen van de officiële stadsrechten. De textiel industrie was toen de belangrijkste economische factor van de stad. Nu de stad stadsrechten had verkregen, mocht Leiden ook een munt slaan en stadsmuren aanleggen. De stad groeide snel en moest in de dertiende en veertiende eeuw vier keer vergoot worden. Helaas brak daarna een periode aan van twee eeuwen ellende voor de stad en haar inwoners. De economische groei stagneerde omdat Leiden werd geteisterd door natuurgeweld en ziektes. Bovendien stond Leiden in 1572 aan de kant van de opstandelingen tegen de Spanjaarden. Dit zorgde ervoor dat de stad in 1573 en 1574 werd belegerd door de Spanjaarden. Leiden werd in 1574 bevrijd mede dankzij het hoge water. Het beleg werd afgeslagen en de stad was bevrijd. Na de opheffing van de belegering werd duidelijk hoe de inwoners geleden hadden tijdens de anti Spaanse opstand. Een groot deel van de bevolking was overleden door overstromingen, hongerdood en de pest uitbraak.
Voor het heldhaftige optreden van de inwoners kreeg Leiden een universiteit van Willem van Oranje. Sindsdien heeft Leiden de reputatie van een wijze, intellectuele en beschaafde stad. De universiteit werd wereldberoemd. Bovendien deed de stadsoverheid haar best om geschoolde mensen naar Leiden te trekken. De stad groeide en werd rijker. De handel met andere steden en landen vond plaats via het water. In deze periode was Leiden één van de belangrijkste economische steden van Europa.