Bezienswaardigheden Leiden

Leiden is een monumentale stad. Het ene gebouw is specialer dan de ander in schoonheid en architectuur. Elk monument draagt een verhaal. Een stuk geschiedenis en heden.

Sinds 1581 is het Academiegebouw het hart van de universiteit van Leiden. Er worden tegenwoordig nog steeds colleges gegeven. Verder wordt het veel gebruikt voor officiële gelegenheden. Zoals oraties en promoties. Een ander onderdeel van de Universiteit van Leiden is de Sterrenwacht. Deze is opgericht in de zeventiende eeuw en in 1861 werd het huidige gebouw opgeleverd op het terrein van de Hortus. In 1974 verruilden de sterrenkundigen de Sterrenwacht voor het laboratorium in het Bio Science Park. Hoewel de sterrenwacht nog steeds actief wordt gebruikt door amateur sterrenkundige en het gebouw openstaat voor publiek. Bezoekers kunnen zowel het monument bewonderen als de sterren. Door uiteraard een monumentale telescoop.

Stadhuis
Het juweel van Leiden is het Stadshuis. De imposante klokkentoren is ver buiten de stad al zichtbaar. De gevel is gebouwd in 1574. Het gedicht bij de ingang vertelt de wreedheden van het Leids Ontzet.

Kerkgebouwen
Verder bevinden zich in Leiden een aantal indrukwekkende kerken. Waarvan de meest bijzondere de Hooglandse kerk. Niet alleen de Gotische bouwstijl is imponerend maar ook de binnenzijde. Die doet u verdwalen in zijn schoonheid. De hoge ramen, de orgel, de kansel eigenlijk alles. U raakt niet uitgekeken. Bovendien kunt u via een smalle trap de kerktoren bereiken en van hieruit over heel Leiden uitkijken. Andere indrukwekkende kerkgebouwen zijn de Pieterskerk, de Petruskerk en Marekerk.

Sint Anna Aalmoeshuis
Leiden staat bekend om haar 35 hofjes in een relatief kleine stad. een van deze hofjes is de Sint Anna Aalmoeshuis. Dit is één van de oudste hofjes van Leiden en het enige resterende hofje met een eigen kapel.

Molens
Van de ongeveer 19 molens die in de achttiende eeuw in Leiden stonden, zijn er 9 overgebleven. Twee van deze molens staan in de binnenstad. De rest ligt verspreid over Leiden. De molens worden nog allemaal gebruikt door een groep molenaars die zich hebben gevormd in De Leidse Molenaars.